aisha qadomi
Aisha Qadomi, direktør i kvinnekooperativet.

Tenk deg at du har din egen åker, dine oliventrær og dine sitronlunder. Du har sauer, du livnærer deg som en av mange palestinske bønder. Men en dag kommer israelske bulldosere og gravemaskiner beskyttet av israelske soldater og bygger en mur – en flere meter høy mur- mellom deg og dine beitemarker, dine oliven- og sitronlunder. Du blir utestengt fra inntektsgrunnlaget ditt, fra jorden din.

Dette var virkeligheten for medlemmene i UAWC, Union of Agriculture Work Commitees, vår samarbeidspartner her, tilsvarende «Småbrukarlaget», som Fagforbundets delegasjon møter.

I Tulkarem, åtti kilometer nordvest for Jerusalem, snakker jeg med palestinske bønder, som har blitt utsatt for den israelske okkupasjonsmakten. Muren som ble bygget stengte de lokale bøndene ute fra deres egne områder. Familiene mistet inntektsgrunnlaget. Israel tok deres jord, konfiskerte sitronlundene og mennene fikk ikke arbeidstillatelse i Israel.

Palestinerne gikk til sak.  Etter 10 år endte den til slutt i høyesterett, og i 2013 vant palestinerne noe av landet sitt tilbake – og muren måtte flyttes.

Den vanskelige økonomiske situasjonen gjorde at de palestinske kvinnene i området ønsket å bidra til å forsørge familien og i 2011 startet de Jayyous Women Cooperative. Før jobbet de en og en, men da de mistet sine landområder måtte de samarbeide.

Da de startet, fikk de støtte fra UAWC. De har fått hjelp til å etablere, bygge opp og drive dette kooperativet. I dag jobber 35 kvinner her og det er til sammen 42 slike kooperativer på Vestbredden og Gaza.

Jeg møter flotte Aisha Qadomi (45), som er direktør i kooperativet og blir invitert til deilig palestinsk lunsj hjemme hos henne der hun bor med sammen med mannen og deres  tre barna.

Dette kooperativets inntekter kommer fra matproduksjon. De lager mat til skolene og til de offentlig ansattes kantiner.

-I tillegg lager vi olivenolje, kaker og håndarbeid, vi lager og selger syltede agurker, og krydderblandingen zatar, forteller Aisha.

De jobber også med kapasitetsbygging for andre kvinner som ønsker å starte små, bærekraftige virksomheter og har planer om å kunne dyrke medisinske urter. Inntekten fra kooperativet er ikke nok til å forsørge familien, men er et viktig bidrag. Og jeg kunne se at mennene i området er stolte av jobben kvinnene gjør.

– Kvinner vil jobbe og bidra. Okkupasjonen har lært oss å jobbe sammen! sier Aisha Qadomi med et smil.

Foto: Ingunn Eriksen (bilde av Aisha Qadomi) og Hilde Bernhardsen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s