I konfliktområder er traumene større og sjansen for vold i hjemmene øker. Mødre og fedre som lever i frykt, kan oppføre seg annerledes mot hverandre og mot barna enn vi gjør i vår trygge hverdag. Og mange steder er skammen større enn smerten.

nablus-02
Foto: Hilde Bernhardsen

I dag, på den internasjonale kvinnedagen, har vi besøkt PCDCR – Palestinian Center for Democracy & Conflict Resolution- sin avdeling i Nablus. Nablus er en palestinsk by med 130 000 innbyggere på Vestbredden og vi får høre hjerteskjærende historier fra vår samarbeidspartner der.

Ett av de alvorligste problemene som senterets ansatte må forholde seg til, er seksuelle overgrep. Mange av de som blir utsatt for dette, melder det som fysiske overgrep, fordi skammen er for stor i forhold til å melde det som voldtekt eller seksuelt overgrep.

Både kvinner, barn og familier får hjelp i dette programmet, som har som mål å få slutt på vold mot kvinner, å gjøre samfunnet oppmerksom på problemet og å finne løsninger. PCDCR forplikter seg til å gi kvinnene denne hjelpen gratis. Både kvinner og menn jobber her. Senteret har en mannlig leder og slik kulturen er her, gir dette organisasjonen større gjennomslagskraft hos myndighetene. For kvinnene i området er det allikevel svært viktig at tabu-belagte temaer kommer frem i dagen.

nablus-ingunn
Foto: Ingunn Eriksen

Siden starten i 2002 har PCDCR bare i Nablus fått inn fra 250 til over 600 saker hvert år, som de følger opp. Og nesten 800 barn har fått psykologisk hjelp.

PCDCR er aktive i media for å gjøre sine tilbud kjent. Mer enn femti episoder har vært sendt på lokalradioen, for å spre kunnskap om både problem og løsning. Ti episoder på tv har omhandlet samme tema og det blir spredd tusenvis av brosjyrer og hengt opp postere i nærområdene, der hvor problemene er størst.

Samtidig jobber PCDCR med familiene, gjør foreldre oppmerksomme på barns problemer og behov, hvordan beskytte de fra seksuelle overgrep og vold og samtidig lære om barns rettigheter.

På ti år har de holdt over 500 workshop´er for kvinner i opplæring og oppmerksomhet rundt vold og overgrep. Over en syv-års periode har målgruppen vært på over åtte tusen kvinner for å gi veiledning om temaet og de har opprettet et nettverk i palestinske byer og landsbyer i den nordlige delen av Vestbredden. I tillegg har de trent over ett hundre imamer i området, som skal kunne gripe inn dersom det er overgrep i deres områder.

nablus-06
Nablus. Foto: Hilde Bernhardsen
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s