Tanker om urettferdighet etter en uke på Vestbredden. 

-Palestinere har egne skilter på bilene sine og får ikke lov til å kjøre på de store firefelts hovedveiene. De er forbeholdt israelere. Palestinerne er henvist til småveier og grusveier. Ved veikryss inn til palestinske landsbyer, står væpnede israelske soldater.

-Palestinske bønder blir tvunget vekk fra sine jorder med høye murer og gjerder med piggtråd. Israelske soldater åpner porter ut til jordene noen minutter om morgenen. Og kanskje åpner de ikke portene om ettermiddagen, så de palestinske bøndene ikke kan returnere hjem, men må vente til neste morgen – uten mat og drikke – før de slipper gjennom.

17270608_1491841370848324_1609409895_n
Foto: Hilde Bernhardsen

-Palestinske bønder trenger spesialtillatelse for å ta med seg redskap ut på sine egne jorder. Porten er for smal til å få med seg en trillebår. Mange ganger er det flere kilometer å gå før de er på egen mark. Og skal du ha hjelp under innhøsting, må disse også ha egen tillatelse. Og blir innhøstingen forsinket, blir alt ødelagt.

 

– I Hebron, en by på størrelse med Oslo, har noen hundre jøder okkupert deler av sentrum og blir passet på av et par tusen israelske soldater, som tvinger palestinere til å vise id og forbyr de å gå gater i sin egen by.

17204575_1491839927515135_2015871761_n
Foto: Ole Ingvald Hansen

-Se frykten i de små, palestinske barna når de hver dag passere sjekkpunkter utenfor sine egne skoler, hvor tungt væpnede israelske soldater overvåker barna og lærerne. Barn skal ikke oppleve sånt!

-Se palestinske arbeidere som hver dag må gjennom israelske sjekkpunkter før de kan gå på jobb.

-Hele tiden se israelske nybygg på okkupert land.

Og så begynner man å tenke på den enorme urettferdigheten som blir begått, hvordan et verdenssamfunn med FN i spissen stadig forteller at det er uakseptabelt at Israel gjør det de gjør, at det er brudd på både menneskerettigheter og humanitære lover. Men at Israel slipper unna – gang på gang. Det får ingen konsekvenser og skremmende mange i både Norge og resten av verden kun trekker litt på skuldrene over måten Israel oppfører seg på og så må alle palestinere fortsette å lide under okkupasjonen. Hver dag. Hele året. År etter år.

Verden var klar for å kvitte seg med apartheid en gang for alle da Nelson Mandela ble valgt som president i Sør-Afrika. Vi håpet at dette ikke skulle skje igjen. Men det gjør det. Og verdenssamfunnet klarer ikke å mobilisere de samme kreftene nå. Men urettferdigheten i apartheid er like stor. Bare spør hvilken som helst palestiner….

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s