29176878_1912813535417770_5132626054912933888_o
Unge, palestinske jenter på et møte med Fagforbundet og Norsk Folkehjelp i Rashidieh.

Trump-regjeringen holder tilbake 65 millioner dollar til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midt-Østen (UNRWA). I tillegg har USA anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad. Situasjonen for de 5.2 millioner palestinere som lever som flyktninger i Libanon, Jordan, Syria og Gaza, er kritisk. De føler seg glemt og isolert.

Gwyn Lewis i UNRWA bekrefter alvoret for oss i Beirut i dag. Hun sier at situasjonen er mer dramatisk nå enn i fjor og at de siste månedene har  vært forferdelige. UNRWA må få maksimalt ut av hver krone de har.

serie-1
Palestinske jenter på et møte med Fagforbundet og Norsk Folkehjelp i Rashidieh. I midten, Gwyn Lewis i UNRWA i Beirut.

UNRWA ble etablert allerede i 1948. Siden den gang, har organisasjonen sørget for å dekke de grunnleggende behovene, som bosted, helsehjelp og skole. Libanon har ikke undertegnet FNs flyktningkonvensjon og vil ikke gi de palestinske flyktningene grunnleggende rettigheter ettersom de ikke er libanesiske borgere og de kan ikke behandles som utledninger, da de er statsløse. De faller mellom alle stoler som finnes.

UNRWA er basert på frivillige bidrag fra FN-land og det er kun noen få land som bidrar.  Og når Trump holder igjen USA sitt bidrag til humanitær bistand ut fra politiske motiver, går alt fra vondt til verre. USAs bidrag utgjør ca 30 prosent, og stiller ikke andre land opp nå med en gang, vil pengene ta slutt i mai. Allerede nå går alt på sparebluss.

29101777_1911714438861013_6294281470005477376_o-s
Al Jalil, ungdomsorganisasjonen som er vår samarbeidspartner i Rashidieh-leiren.

Unge palestinere frykter nedleggelse av UNRWA

Vi møtte palestinske ungdommer i flyktningleiren Rashidieh utenfor Tyr, sør i Libanon. Ungdomsgruppen her, heter Al Jalil, og er en av våre samarbeidspartnere. Her kom det klart frem at de frykter at UNRWA kan bli nedlagt.

Selv om UNRWA ikke kan gi de fysisk beskyttelse, gir de sosial beskyttelse og politisk støtte. Ungdommene føler at det internasjonale samfunnet må være med og beskytte palestinerne. Og fordi en norsk stemme høres bedre ute i verden enn en palestinsk, trenger de vår støtte. Norge kan si ifra at USA bør fortsette å støtte UNRWA når Trump møter EU i Roma om noen få dager – den 15. mars. Og at de enorme summene Israel mottar fra USA, bidrar til enda større ulikheter og et høyere konfliktnivå.

Da vi spurte ungdommene i Rashidieh hva de vil gjøre dersom kuttene fortsetter, sier de at de vil støtte hverandre, de må demonstrere, selv om mange har mistet troen på denne aksjonsformen. De krever at palestinske ledere må være tydelige i sine krav- og ikke minst må de ulike palestinske fraksjonene lære seg å samarbeide og komme til enighet. De mener også at ungdommene bør være pådrivere for forandring.

Det er 32 000 elever på UNRWA sine skoler. Et enorm antall barn og unge, som kan miste tilbudet om utdanning, med alle konsekvenser det vil få for et allerede marginalisert folk.

De understreker imidlertid at selv om de har vokst opp som flyktninger i Libanon, er deres ønske å komme hjem til Palestina. Ungdommene er redde. De har få rettigheter i Libanon, de føler seg glemt og isolert av verden. De opplever vanskeligheter hver dag. Men de vet veldig godt at de er palestinere. Identiteten har ingen klart å ta fra de.

29101159_1911720415527082_7215255245771767808_o-s
Kveld i Rashidieh, en palestinsk flyktningleir utenfor Tyr, sør i Libanon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s